Festarijuttuja ja taideretki

Kesä on tunnetusti monenlaisten kiinnostavien tapahtumien, juhlaviikkojen ja festivaalien aikaa. Stadinaisella on aika vaatimaton festari-historia, ehkäpä se johtuu siitä, että kun olin ”festari-iässä” niin eihän silloin vielä ollut oikeastaan mitään festareita  olemassakaan – vai oliks? Kun olin viistoista, (apua – ens vuonna 50 vuotta sitten) elokuussa 1969 USA:ssa, New Yorkin osavaltiossa, järkättiin ekat Woodstock-festarit ja siitä kai oikeastaan nykyisen kaltainen festarointi maailmalla vasta alkoi. Minä muistan vaan kaikenlaiset ajot, kisat ja leirintäalueet, jonne liftasimme tai menimme junalla. Imatran ja Jyväskylän ajot olivat kovaa kamaa samoin kuin holtittomat viikonloput Mukkulan leirintäalueella. Ne häppeningit olivat ehkä sitten joku edeltäjä näille nykyajan festareille, vaikka eihän niissä kukaan tainnut esiintyä. Ihan sama meille siihen aikaan, pääasia oli, että päästiin himasta jonnekin, missä oli muita ja saatiin nauttia elämästä ja muustakin (?!) Suomen yöttömissä öissä ja tavata uusia tyyppejä.

Tässä eräänä päivänä sanoin Ekille, että haluaisin mennä jonnekin kunnon rockfestareille; Ruisrockiin tai jonnekin, jossa näkisin Sannin, Vesalan ja muut idolini. Eki meinasi tikahtua nauruun – festareille??!! Mä en ymmärrä, mitä hassua siinä olisi…? Olen kyllä kerran ollut Rauman juhannuksessa, kun Eki oli siellä keikalla Kari Tapion orkesterin kanssa. Ai niin, se oli sitäpaitsi just sinä vuonna, kun Rauman juhannus järkättiin Porissa. Ja olenhan mä ollut Porin Jazzissa ja ehkä jossain muualla pienemmässä kesäjuhlassa. Mutta festarilla tarkoitan just jotain Ruis- tai Ilosaari- tai vaikka Tuska-festaria. Tai ehkä Flow-festivaalikin voisi päästä siihen kategoriaan, minkä voisin ajatella kokevani. No, enhän mä valita, meillä oli älyttömän hauskaa (muistaakseni) noissa aiemmin mainituissa ajoissa ja Mukkulassa. Kaikki Suomen itseään kunnioittavat nuoret vaelsivat noihin kesäjuttuihin ja rämpivät mutaisilla leirintäalueilla teltasta toiseen.

Tämän kesän tapahtuma-aktiviteettini rajoittuu nyt viikonloppuna tekemääni taideretkeen Mänttään. Kiasman ystävien järjestämä retki oli hieno. Päivän aikana saimme mainiot opastukset Mäntän kuvataideviikoilla ja tutustuimme Serlachius-museoiden Gösta– ja Gustaf-museoihin. Söimme sangen hyvän lounaan ravintola Göstassa ja saimme myös mahdollisuuden visiittiin Serlachius-residenssissä. Jos siis funtsit jotain kesäretkeä, niin voin sydämestäni suositella Mänttää. Alla neljä kuvaa ihan vaan esimerkkeinä retken sisällön monipuolisuudesta, Serlachius-museon nettisivulta saat paljon lisää ja sieltä myös upeiden taiteilijoiden tiedot!

IMG_8827

Yllä yksityiskohta Koen Vanmechelenin teoksesta Gösta-museossa ja alla toinen esimerkki

IMG_8832 (960x1280)

Tässä alla esimerkki Kaj Stenvallin mainioista poliittisista satiireista

IMG_8845 (960x1280)

IMG_8847

En laita tämän enempää – teokset pitää nähdä paikan päällä. Mäntän tarjonnassa on satoja upeita ja ajatuksia herättäviä töitä; videoita, installaatioita, veistoksia – ihan kaikkea mitä vaan kuvitella saattaa. Eli hopihopi sinne, jos mitenkään ehdit!

4 thoughts on “Festarijuttuja ja taideretki

 1. Festareilla olen viimeksi ollut Ruisrockissa muutama vuosi sitten, kun siellä oli esiintyjinä useampi hevirock-yhtye saman päivän aikana – ja Michael Monroen 50-vuotisjuhlakonsertti, joka oli kyllä ihan huikea. Seuraavan kerran Ruissiin sitten, kun pääsen eläkeläislipulla vesibussin kyydillä sinne;) Tänäkin kesänä mietimme miehen kanssa menoa, mutta en vain jaksa talsia montaa kilometriä mennen tullen itse sinne festarialueelle – sinne ei enää autolla pääse. Ja bajamajat – ne ei ihan ole mun juttuni;)
  Porijazz ja Tuska – niillä olen käynyt ja käyn jatkossakin, jos elinpäiviä riittää. Ehkä Flowssakin. Mutta tässä iässä mä haluan, että alueen faciliteetit pelaa ja sadesuoja löytyy tarvittaessa;)
  Onnea uudesta blogiosoitteesta ja alustasta – hyvältä näyttää!
  Itsellänikin on oma domain, jota käytän edelleen bloggerin alustalla – tykkään, kun sitä pystyy itse hieman koodailemaan ja muokkaamaan.
  Töissä käytän WordPressiä ja tykkään siitäkin – tosin se versio, joka meillä on, on sellainen, että joka lisäosasta pitää ylläpidosta vastaavalle firmalle maksaa maltaita.
  Ihania elokuun päiviä sinulle – ja nuo kukkamekkokuvat tuolla aiemmassa postauksessa on ihania!

  Tykkää

  1. Heippa, kiitos ihanan pitkästä kommentista! Tuo myös rohkaisi minua festareille, tosin olen ihan samaa mieltä tuosta faciliteettiasiasta😬. Aikaa kuluu nyt ihmetellessä tätä wordpressiä, mutta samalla on hauskaa oppia ja pähkäillä uutta! Ihanaa kesän jatkoa ja kiitos vielä, kommenttiasi oli kiva lukea❤️

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.